Zelf bouwen: in 5 stappen van idee tot haalbaar plan

Samen met anderen uw huis bouwen, zelf bouwen als particulier: het is leuk en heeft veel voordelen. U bepaalt helemaal zelf hoe u alles wil hebben: u geeft uw eigen woning vorm en bouwt samen met uw toekomstige buren aan uw leefomgeving. Precies op maat, passend bij uw wensen, dromen en eisen en kostenbesparend.

Met de juiste hulp en cpo begeleiding is zelf bouwen en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) relatief eenvoudig. Veel mensen gingen u al voor. Het Plankostenfonds weet wat werkt en wat niet. Hoe ontwikkelt u een goed woonidee tot een gedegen, collectief bouwplan? Welke stappen zet u als particulier om uw bouwplannen te realiseren en wat is daar voor nodig? Het Plankostenfonds wijst u de weg aan de hand van een bewezen succesvol stappenplan. U kunt in elke fase instappen.


CPO fase 1: bedenken        Fase 1: Bedenken

U heeft een droom. Een mogelijke toekomstige woonlocatie en/of specifieke doelstellingen, zoals bijvoorbeeld wonen aan het water, ecologisch wonen, duurzaam bouwen, samen bouwen met andere senioren of juist als starters op de woningmarkt. Zelf bouwen? Dan zijn uw eigen wensen uitgangspunt. Nu is het zaak de juiste mensen bij elkaar te brengen. Mensen die dezelfde dromen en wensen hebben als u. Feitelijk stelt u in deze fase een bouwgroep samen die bestaat uit uw toekomstige buren. Hoe doet u dat? Wanneer u gezamenlijk zelf bouwen wil als particulier moet u bijvoorbeeld een CPO-vereniging oprichten.


Zelf bouwen fase 2: schrijven        Fase 2: Schrijven

Dit is een fase van onderzoek. U heeft een vereniging opgericht en bent in gesprek met gemeente, architecten en financiers. Wat zijn de financiële mogelijkheden van de leden, wat kunt u maximaal lenen? Zijn uw ideeën financieel en bouwkundig te realiseren? U doet er goed aan om in deze fase een CPO-procesbegeleider in te schakelen. Er moet een gedegen Plan van Aanpak komen en u neemt een optie op de grond. Ook moet u denken aan de financiering van bijvoorbeeld de plankosten. Collectief zelf bouwen vraagt immers ook om collectieve investeringen. Gelukkig is er het Plankostenfonds!


CPO fase 3: tekenen        Fase 3: Tekenen

Uw architect werkt aan een ontwerp. Nu komt het aan op de laatste details, het aanvragen en vergelijken van offertes en de keuze voor een aannemer. Wat komt hierbij kijken? In deze fase gaat u verplichtingen aan en handtekeningen zetten. U vraagt een hypotheekofferte aan, regelt financiering via het Plankostenfonds en aan het eind van deze fase kunt u de koop- en aannemersovereenkomst tekenen. Spannend: het bouwproces komt in zicht!


CPO fase 4: bouwen        Fase 4: Bouwen

Het bouwproces start met de levering van uw grond. Dan kan de eerste paal van uw particuliere zelfbouwproject de grond in. Hoe bijzonder is het wanneer u dit punt heeft bereikt! De bouw: een moment waar u samen met uw toekomstige buren naartoe heeft gewerkt. En geleefd.


Zelf bouwen fase 5: wonen        Fase 5: Wonen

De tijd van verhuizen is aangebroken! Ooit leek het nog zo ver weg: de oplevering van uw droomhuis! Zelf bouwen, had u gedacht dat dit proces zo leuk kon zijn? Alle gezamenlijke inspanningen zijn beloond. Met ondersteuning van het Plankostenfonds heeft u uw woonideeën uitgewerkt tot een haalbaar bouwplan. Uw droom is werkelijkheid en dat heeft u bereikt samen met de mensen om u heen. Van harte gefeliciteerd!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone