CPO: samen zelf bouwen

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: je gaat samen met anderen je woning zelf bouwen. Collectieve initiatieven zijn innovatief en eigentijds. Jongeren bijvoorbeeld bouwen samen betaalbare woningen of appartementen, starters op de woningmarkt besluiten steeds vaker om als collectief samen zelf te bouwen en ouderen die op zoek zijn naar een comfortabele woonomgeving kunnen ervoor kiezen deze zelf vorm te geven. Bekijk dit filmpje voor meer uitleg: Wat is CPO?

Samen zelf bouwen en ondernemen in een CPO geeft vrijheid. Vrijheid om een eigen plan te realiseren, vrijheid om soms af te wijken van de vaststaande formules van grote instellingen. Samen ondernemen geeft ook kracht. Kracht om elkaar te inspireren en kracht om het plan levensvatbaar te maken. Hoe mooi en haalbaar een gezamenlijk bouwinitiatief ook is, bijna altijd is het nodig om een brug te slaan naar traditionele grote organisaties.

Als u besluit om zelf te bouwen, krijgt u te maken met allerlei zaken die nieuw voor u zijn. Bijna altijd is het daarom nodig om professionele expertise in te huren. U moet berekeningen en tekeningen (laten) maken en als bouwgroep daadkrachtig gezamenlijke besluiten nemen. Het Plankostenfonds werkt samen met ervaren procesbegeleiders op het gebied van CPO. U kunt een gedegen advies verwachten.

De Rode Loper

Samen bouwen, verbouwen of ontwikkelen: voor het realiseren van een collectief initiatief is geld nodig. Het Plankostenfonds legt graag de rode loper uit voor een succesvolle onderneming, met een goede financiering. Voorwaarde is een gedegen en haalbaar plan. Een gedegen plan weerspiegelt natuurlijk de wensen van u als de opdrachtgevers. Een gedegen plan is ook een plan waarmee u de bank overtuigt en dat aansluit bij de procedures die bij de bank hiervoor gelden. Tenslotte is een gedegen plan een plan dat voldoet aan de regels van de overheid. Regels voor het verlenen van een bouwvergunning, of regels voor het verkrijgen van subsidie.

Zelf bouwen: vereniging oprichten

Het maken van zo’n plan kost tijd en geld. Het vraagt investeringen die niet gedekt zijn door een onderpand, die toch nodig zijn om een begin te maken. Het Plankostenfonds kan dit geld lenen aan verenigingen met een serieus en levensvatbaar idee. Om in aanmerking te komen voor zo’n renteloze lening dient u dus als collectief een vereniging op te richten.

  • – Hoe richt ik een vereniging op en waar moet de vereniging aan voldoen?
  • – Hoe zien de statuten van de vereniging er uit?
  • – Hoe schrijf ik een Plan van Aanpak en waar moet een PvA aan voldoen?
  • – Hoe vraag ik Plankosten financiering aan
  • – Hoe kan ik mij aanmelden voor Impuls aan elkaar?

 

De eerste stap naar samen zelf bouwen

De eerste stap op de rode loper is het bedenken van het doel van de groep die u gaat vormen. Is dat wonen op een specifieke locatie? Of heeft u een bepaald thema als basis voor uw zelfbouwplannen? Neem contact op voor advies of voor aanmelding en plaatsing van uw project op plankostenfonds.nl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone